torsdag 15 september 2011

Mästaren från Anundsjö


En nästan helt igenvuxen väg leder till det torp som Mästaren i Anundsjö, Erik Andersson, bebodde under några år mellan 1914 och mitten av 1920-talet. Han kom ursprungligen från Dalarna, där han föddes 1881. Efter att ha blivit påverkad av vandringsprästen David Petander lämnade han hustru och barn och gav sig ut för att predika. En ung lantbrukarson från Storsjö skänkte sitt torp i Järvberget till Anderssons sekt.


Här levde alltså mästaren med sina sektmedlemmar, huvusakligen kvinnor, och man odlade grönsaker, sektens huvudsakliga föda, och höll får och getter. Av ullen tillverkade de sina egna kläder
Torpet har råkat i höggradigt förfall, inte så konstigt om man tänker på att det snart är 90 år sedan släkten drog vidare till Västerbotten. Andersson själv avled 1945 i Vitteby i Sunne (Värmland).


Innanför ytterdörren ser vi hur skorstenen rasat in

Ett par kvarlämnade symaskiner och några kaffekoppar och mycket damm


En av symaskinerna står på golvet.


En blick in i det raserade köket

Vinden fylls av bråte från den raserade skorstenen och golvet är inte möjligt att beträda.


Från trappan upp till vinden

Genom ett fönster på husets baksida kan vi observera läster som visar att man också gjorde sina egna skor och kanske också reparerade andras

I förstugan hänger en överrock kvar - kan det ha varit mästarens?

Ute på den igenväxande ängen framför torpet blommade denna lilja - en sista påminnelse om Mästaren.


Den som vill veta mer rekommenderas essän "Tollorna och Mästaren från Anundsjö" av Else Britt Lindblom"

3 kommentarer:

 1. Intressant att du skriver om denne person, Kaj! För många år sedan fick jag höra talas om "Mästaren från Anndsjö" av en äldre farbror i Näsåker. Jag förstod att det var en originell person och försökte ta reda på lite mera om honom. Roligt att få denna information!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Anita5 februari 2012 00:01

   Ernst Wigforss skrev i tidningen arbetet den 10 oktober 1928 en rolig, lärd och vidsynt betraktelse med utgångspunkt från debatten om "Mästaren i Anunsjö" och hans förehavanden. (Återgiven i Ernst Wigforss skrifter i Urval, nr IV. Demokraten - utgiven av Tidens Förlag)

   Radera
 2. Hej!

  Är själv uppvuxen i Bredbyn och undrar vart man kan beskåda detta hus?:)

  SvaraRadera